diumenge, 6 d’octubre del 2024

ANIVERSARIS RAMON FONDEVILA I JUAN ESPALLARGAS



Ramon Fondevila Orteu ha fet tres quarts de segle i, per identificació, és a punt d’entrar al període romànic de la vallis bovinum.

 L’amic els anys els ha fet d’una manera discreta, sense que ho sembli, molt en consonància amb el seu tarannà. Perquè nèixer un trenta d’agost, quan el gruix de personal acaba les vacances malhumorat perquè ha de tornar a pencar, és com arribar al món en un moment inadequat; al capdavall la única persona que vol que arribis és la mare que t’està parint, que volia anar-se’n de vacances, i mira.

Va arribar a Barcelona a una edat primerenca, d’infant disposat a ser un adolescent model per en un futur, exercir d’home de profit. Qui millor per educar-lo que la Santa Mare Església? Doncs, de cap cap als jesuïtes! Eren temps que els de les faldilles negres manaven molt. I

quan més l’aconduïen cap a Cristo Rei, més volia separar-se’n ell; fins que un dia, fugint, fugint, es va tirar tant a l’esquerra, que va sortir-se’n de la pàgina i el varen despatxar de l’escola. De ben segur que si fos francès militaria a les armilles grogues, que ves tu a saber si no haurien votat la Colau.

Diuen que la primavera comença quan ho diu El Corte Inglés; ara és La Caixa qui et diu que t’has fet gran, que ets un senior, per veure de col·locar-te una visa oro i explicar-te com t’has de fondre els teus diners, al seu favor, abans de morir-te. No els hauríem de creure, perquè el personal no ens fem grans, només ens fem vells. Fer-se gran és una altra cosa. Valgui aquest paper per dir-ho, que demà com el full d’un diari, no servirà ni per embolicar l’entrepà de l’esmorzar.

Com els homes d’esquerres estan més pels fets que per literatures, acabarem ràpid, company:

 

Setanta anys has viscut

sota el signe de Verge,

t’has fet vell,

però el temps no t’ha abatut.

 Fas una vida combinada,

com els autos moderns,

vida rural i hortolana

de platja i existència urbana.

 Celebrem el teu aniversari

i tots ens hem d’ocupar

que el temps que ens queda

sigui per arribar al centenari.

 Que tinguis un molt bon aniversari, company!

Xerolive,  3 d’octubre de 2024.   

Cerdanyola.

 

 

  

  


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada